Дезинфекция на помещения

Задачата за дезинфекция в огнищата на инфекциозни заболявания (апартамент, къща, офис и работни помещения, болнично отделение и др.), причинени от патогенни микроби, е селективното унищожаване на причинителя на конкретно заболяване, например във фокуса на туберкулозата – причинителя на туберкулозата, във фокуса на вирусите на хепатит – хепатит и и т.н. В този случай тази група предмети се дезинфекцира, което служи като фактор за предаването на причинителя на това заболяване. Дезинфекцията в болници, детски и други обществени институции се извършва с цел драстично намаляване на популацията на всички потенциално патогенни микроби във всички помещения.

Когато се извършва дезинфекция, възникват редица проблеми, които трябва да бъдат решени, като се вземат предвид особеностите на епидемиологията на определено инфекциозно заболяване, географията на мястото му на произход, времето през годината, разнообразието от социални условия и др. В същото време трябва ясно да разберем какво подлежи на дезинфекция, кога трябва да се извърши дезинфекция, с какви средства и по какъв начин да се извърши.

Профилактичната дезинфекция се извършва независимо от идентифицирането на инфекциозни пациенти и има за цел да предотврати появата на болести. Той предвижда прекъсване в механизма на предаване, като правило, не на една болест, а на група заболявания, които имат същите фактори на предаване.

Превантивната дезинфекция се използва широко в ежедневието. В същото време епидемиологичната практика показва, че прилагането на този вид дезинфекция е препоръчително само в случаите, когато по своето съдържание и естество решава задачите на текущата дезинфекция, т.е. провежда се постоянно (дезинфекция на чешмяна вода, пастьоризиране на мляко, системно измиване на ръцете). Пример за превантивна дезинфекция е пречистването на отпадъчните води. В процеса на дезинфекция изпражненията се дезинфекцират като в тях често се откриват патогени на различни чревни инфекциозни заболявания.

Комплексна дезинфекция на помещения

Дезинфекцията на помещенията е търсена услуга. В зависимост от зоната на третиране, тя може да бъде локална (на определено място), фокусна (унищожаване на конкретен проблем), сложна (общо почистване на цялата повърхност). За да стане дезинфекцията на помещенията наистина ефективна, е необходимо да се обърнете към специалисти. В рамките на тази статия ще изразим основните средства и методи, които се използват в дезинфекционните услуги.

Какво трябва да се има предвид преди да се започне дезинфекция:

– Понастоящем средствата, съдържащи хлор в състава им, са забранени за продажба, тъй като химичният елемент е силно токсично вещество. Ето защо службите за дезинфекция не използват такива средства в своята дейност сега;

– Работата се извършва както в търговски помещения, така и в жилищни помещения. Може да се организира и в помещения, където живеят животни;

– Дезинфекцията на помещенията се извършва от професионалисти ефективно и ефикасно. В този случай най-често се използва методът на студената мъгла, както и кварцирането. Често работниците извършват не само дезинфекция, но и сложно почистване на помещенията;

– Използвайте само официално одобрени почистващи препарати. Факт е, че почти всички почистващи препарати съдържат токсични елементи, с които се препоръчва да се работи изключително внимателно поради съществуващата опасност за здравето. Независимата и неконтролирана употреба на такива продукти може да бъде вредна. Ето защо е по-добре да поверите работата по комплексното прочистване на професионалисти.

Служителите по дезинфекция извършват висококачествена хигиена на помещенията, унищожавайки всички известни вредители. Продължителността на ефекта зависи от различни обстоятелства и се определя чисто индивидуално. Ако клиентът държи на чистотата, периодично проветрявайте помещението и незабавно отстранете остатъците от храна от масата, ако има такива и тогава ефектът на почистване ще е за по-дълго време.

Цената на работата директно зависи от повърхността, която трябва да се третира, както и от мащаба на почистване. Също така, в зависимост от избраната фирма, това може да включва допълнително заплащане за работа в почивни дни и през нощта, както и компенсация за пътни разходи за персонала. Цялата работа се извършва в строго регламентиран срок, който се договаря предварително при общуване с управителя на дезинфекционната служба.

Как се провежда дезинфекция на помещения:

Жилищата на хората, както и промишлени и обществени помещения са сравнително затворени пространствени единици, в които с течение на времето се натрупват много вредни вещества и вредители, които влошават жизнената среда. В процеса на жизнената активност на микроорганизмите и паразитите се отделят опасни за здравето вещества, разрушават се строителни конструкции, повреждат се обзавеждане, домакински уреди.

Задачата на дезинфекцията е да унищожи причинители на болести /патогени/, мухъл, гъбички и други заплахи. Дезинфекцията се извършва от специално обучени хора, използващи определени реактиви и оборудване. Възможно е напълно да се справите със заплахите само като редовно обработвате помещенията в съответствие с препоръките на санитарно-хигиенните служби.

Дезинфекцията е много добър щит за предпазване от бактерии и други микроорганизми

Опасността от причинители на болести е, че те не само са в състояние да живеят до човека, но и че когато се появят и най-малките благоприятни условия, те започват да се размножават интензивно, като надвишават допустимия праг на концентрация във въздуха, по стените и мебелите. Процесите, протичащи в микроорганизмите, причиняват появата на токсини във въздуха, причинявайки отравяне на организма.

Ако бактериите, сред които има много и изключително опасни, причиняващи хепатит, туберкулоза и други сериозни заболявания, вируси и спори, не бъдат унищожени своевременно, тогава условията на живот и труд ще станат неприемливи. Дезинфекцията се извършва бързо и ефективно – с помощта на генератор за студена мъгла във въздуха се пръскат аерозоли, съдържащи вредни за хората микроорганизми и безопасни за хората.

Предимството на аерозолната обработка с генератор на студена мъгла е, че най-малките частици реагенти проникват в най-недостъпните места, където се натрупват микроорганизми. Този генератор не трябва да се пълни с течност, прах, гъбички и бактерии и въздухът не трябва да се изсмуква или отстранява механично. Аерозолът прониква навсякъде и гарантирано унищожава до 99% от вредните микроорганизми. Лечението се извършва във връзка с дезодориране на помещенията – след работа не остават миризми и след няколко часа можете да използвате помещенията.

Дезинфекцията на помещенията е ефективна и при борбата с плесени

Изключително трудно е да премахнете плесен от стени, тавани, подове и мебели. Ако се опитате да направите това механично или чрез измиване с разтвор на витриол или други реагенти, тогава материалите за стени и дърво са ощетени повече от ползите от обработката. Първо е необходимо да се премахнат причините за появата на гъбични микроорганизми, към които принадлежи плесенът: влага; припокриване на течове; липса на вентилация; повишена порьозност на стените.

Тогава помещението се третира със специални реактиви чрез разпръскване на гореща или студена мъгла – малки капчици течност във въздуха. В повечето случаи е достатъчно едно пръскане за унищожаване на мухъл, след което проблемните зони са покрити със специални течни реагенти, които унищожават останалите спори. В някои особено напреднали случаи процедурата трябва да се повтори няколко пъти. Но за постигане на изчезването на мухъл е много важно – освен естетическото, той носи и по-сериозна вреда, причинявайки алергии и респираторни заболявания.

Къде редовно да дезинфекцирате

Дезинфекцията е необходима почти навсякъде, където голям брой хора работят, живеят или постоянно са заедно, както и в помещения, характеризиращи се с високи температури и влажност. Това са: офиси; магазините; учебни заведения; обществен транспорт; бани, сауни, спа салони; спортни зали; къщи и апартаменти.

Когато извършвате дезинфекция, не бива да забравяте да обработвате вентилационните и климатични системи, защото във въздушните канали и филтри се създават благоприятни условия за развитието на много микроорганизми.

Има само един начин да постигнете желания ефект от дезинфекцията – да поръчате извършването на такава услуга от професионалисти, които имат опит и необходимото оборудване.