Видеодиагностика на канали

Като всяко друго съоръжение, така и отходната и друга В и К система се нуждае редовно от прегледи и профилактика, тъй като съответно се затлачва от мръсни наноси, постепенно започва да намаля своя дебит и циркулация, докато накрая съвсем престава да работи и се поврежда. Този факт води до непредвидени аварии и високи разходи по отстраняването им.

Ще се запитате, защо каналите се запушват толкова често?

Причините за честото запушване са много и различни, като се започне от наслагвания на пясък, прах, мазнини , косми от домашни любимци и хора, мокри кърпи, тампони, памперси и тоалетна хартия. Много често хората, нехаят или не разбират, че подобни продукти трудно биха се разградили, което води до бързо затлачване на отходните системи, блокира тяхната работа и накрая води до пълен блокаж и авария.

Ако сте попаднали в подобна кофти ситуация, никога не решавайте проблема „ по бързия начин“, т.е. със затлачени косми или мокри кърпи , като се опитате да ги набутате навътре и надълбоко в канала. Тази ваша необмислена постъпка само ще влоши ситуацията и ще затрудни аварийните групи при решаването на проблема. А и помислете, ако аварийният екип е зает, тогава просто Ви остава да чакате и да се ядосвате на себе си. Затова мили хора, не хвърляйте нищо вредно в отходната система и винаги изисквайте от специалистите, да извършват профилактична и диагностична дейност на вашите канални тръби.

Редовната профилактична работа ще ви позволи да поддържате канализацията в общо добро състояние, като извършвате превантивно почистване на цялата система, а не спешно да извикате спешни екипи в случай на авария. Дори много често, екипите на службите по отстраняване на аварии, са заети и се налага чакането с дни. Такъв негативен фактор, винаги е свързан с изразходването на излишни нерви и дискомфорт.

За превенцията на подобен икономически и психологичен  стрес се препоръчва поне веднъж- два пъти годишно да се проведе видео диагностика на рискови места в канализационната система. Процесът на видео диагностика на каналните тръби се различава значително от телеинспекцията им. За по-сигурно, екипите правят пълен запис на USB флаш устройство и така подкрепят твърдението за фабричния дефект на тръбопровода.

Възможни са следните варианти за видео диагностика на тръби:

преносима видео инспекция – това представлява малко устройство за диагностициране на повреди в труднодостъпни обекти. В комплекта влиза  гъвкав кабел c камера с висока резолюция, от който изображението се предава в реално време на цветен дисплей. Дължина на кабела е сравнително малък, като достига до 9 метра, но възможно e да се извършва работа под вода и достига до дълбочина от 3 метра. Методът е ефикасен за изследването на кратки разстояния от канализационната система.

диагностика с прокарващ кабел – c дължина до 50 метра. В края на самия кабел се намира камера, която предава изображението на цветен екран. Този метод e значително добър, тъй като работата е удобна на по-голяма дълбочина на достъп на камерата до тръбата, и записът от видео сигнала и той може да бъде записан и архивиран.

диагностика c видео робот, надеждна камера, която e прилежно капсулована в защитен корпус. Извършва се отличен видео запис с много добра резолюция и  към него е включена мощна лампа с цел да се подобри изгледа. Записва и архивира всичко на цветен дисплей.

Защо е нужна ВИДЕО ДИАГНОСТИКА НА канализационната система?

Блокажите в тръбопроводите и канализацията са доста често срещани. Причинява се от неправилна работа на системата, по вина на потребителя от нехайство или неумение  и накрая може дори от грешка, допусната от инсталаторите. Доста често инсталаторите, прибързват със своята работа или не се съобразяват с наклон, нивелиране и пр., което пък често води до аварии по-късно.

Тук целта e не да се намери виновникът, а своевременно за кратко време да се достигне до мястото на аварията и проблемът бързо да бъде премахнат. Ето защо e много важно да се атакува фронтално към процеса на търсене на дефекти със съвременни методи за телеинспекция. Можете, също така да копаете дълъг дълбок изкоп, за да откриете проблемната зона, но вече създавате риск да повредите тръбния канал. Освен това, можете да провеждате телеинспекция и видео диагностика на канализацията и да намерите мястото на блокаж, бързо и без ненужни усилия, като използвате специално оборудване за канализационни работи.

Компетентната телеинспекция на тръбопроводите ви позволява визуално да оцените състоянието на системата отвътре. Необходимо e преди ремонт, възстановяване или почистване на тръби, за да намерите дефекти в тях, след което едва тогава да пристъпите към отстраняването на аварията. В резултат на това ще можете правилно да прецените количеството работа, която трябва да свършите, разходите за тях и да подберете подходящото оборудване, технология за ремонти и нужното защитно облекло.

Препоръчваме да се направи телеинспекция на тръбната канализация, ако тя работи в продължение на дълго време. Ще можете да намерите навреме слабите точки на цялата системата и да предотвратите окончателния й крах в резултат на некачествено използване. Само така ще съхраните и удължите живота на цялата тръбопроводна мрежа.

Диагностиката на тръбопроводите e полезна в края на ремонта, за да се анализира качеството на извършения труд. Едва след тази диагностика, ще добиете пълна представа за извършената от вас работа.

ИЗПОЛЗВАНО ОБОРУДВАНЕ

Видео диагностиката на канализацията e необходима в следните случаи:

Ø       когато възникне авария в системата;

Ø       бързо да намерите блокажи в тръбите и да определите причините за тях;

Ø       за търсене на дефектирали тръби;

Ø       за ремонт на канализацията;

Ø       при пуск на нова секция за канални тръби;

Ø       за повторно изготвяне на схема за канализация в случай на нейната загуба;

Ø       за контрол и анализ на качеството на извършените ремонти.

Поставената камера в началото на кабела ще предостави възможност за преглед и на най-малките детайли, в случай на дефектиране на тръбата или за определяне на местоположението и причината за блокиране или авария. Той е поставен в надежден защитен корпус, който предпазва оборудването от повреди. Висококачественото цветно изображение се показва на LCD таблета c възможност за писане.

Доверете се за инспекцията и видео диагностиката на тръбопровода, единствено на професионалистите!