Аварийно отпушване на канали

Истината е, че каналите се запушват много по-често отколкото ни се иска. Шансовете това да се случи са още по-големи когато не се грижим за тях като ги почистваме след себе си или използваме препарати за поддръжката им. Неща от ежедневието като косми, пръст, мазнини, остатъци от храна и всякакви други частици се натрупват в каналите и постепенно с времето се получават запушвания. Зависи от това къде се намира каналът и колко сериозно е запушването, много често се налага аварийна диагностика и отпушване – в противен случай последиците и щетите от тях могат да бъдат сериозни и крайно неприятни.

Специализирани фирми и водопроводчици, които се занимават с отпушване на канали могат бързо и лесно да диагностицират проблема и да го отстранят независимо дали е в дома, офиса, вилата или друго място. И не само, че проблемът ще бъде отстранен достатъчно бързо, то след отпушването шансовете за появата на ново запушване с времето ще са значително по-ниски. Също така може да се направи видео инспекция на каналите и тръбопровода с цел да се види има ли причини за тревоги, рискове от нови запушвания и аварии и т.н.

Когато потърсите услугите на реномирана фирма или професионалист с цел аварийно отпушване на канали можете да очаквате следното:

  • Любезно и професионално отношение;
  • Адекватна и навременна оценка на проблема и варианти за неговото решение;
  • Умения, знания и инструменти за качествено отпушване;
  • Чистота и уважение към дома ви;
  • Повторна връзка или посещение с цел да се увери, че проблемът е решен напълно.

Запушените канали – леко неудобство или авария, която се нуждае от моментално адресиране

Повечето пъти когато каналът започне да се запушва – това остава незабелязано или не се обръща внимание докато не се появи реален проблем. Този проблем може да бъде леко неудобство с по-бавното отичане на водата или цяла авария, която да наводни жилището ви и дори съседите. Независимо дали изпитвате неудобство или имате същински проблем в лицето на запушен канал – препоръчително е час по-скоро да потърсите помощ и решение, а не да чакате нещата да излязат извън контрол.

Реномираните фирми и лицензираните водопроводчици имат много познания и умения, с чиято помощ ще отстранят подобни проблеми и ще отпушат каналите, както и ще ги поддържат чисти с идеята да не се запушват в бъдеще. Така ще платите за услугата веднъж, но ще си спестите много пари занапред и най-важното – ще елиминирате рискът от проблеми, главоболия и всичко ще бъде спокойно.

Индикации, че каналът има нужда от отпушване

Бавно отичане. Това е един от основните индикатори, че каналът има запушване, което за момента не е цялостно. Най-добре е да не чакате моментът, в който водата няма да се отича изобщо – затова по-добре повикайте специалист моментално. Ако водата от мивката или ваната се събира и отича бавно или пък водата се събира в банята докато взимате душ – това е сигурен фактор, че нещо не е наред с канала.

Чести запушвания. Когато каналът се запушва често, дори и след вашите успешни опити да го отпушите, значи вероятно някъде по-навътре има наслагвания и по-сериозно запушване. То може дори да бъде и в главния канал, където се отичат останалите тръби. Най-добре е да се направи пълна видео инспекция на канала и да се види къде е запушването, след което то да се отстрани. Само така резултатите ще са дълготрайни.

Неприятни миризми. Когато в канала се наслагват всякакви седименти от него започват да се усещат неприятни миризми. Ако усещате аромат на канал в банята или друго помещение на дома си, то вероятно някъде по тръбите има наслагване и запушване, което трябва да се отстрани.

Задържане на вода и наводнение. Това е крайно неприятен и сигурен признак, че каналът е запушен. Обикновено в тази ситуация се изисква аварийното му отпушване. Ако забележите, че водата не се отича изобщо или става с прекалено бавен темп (например с часове) – то незабавно потърсете професионална помощ. В противен случай рискувате да наводните както себе си, така и съседите ви, а това ще доведе го още по-големи щети, разходи и главоболия.

Предимства от редовното почистване на канала

Ако редовно прибягвате до професионална помощ за почистването и поддържането на канала няма да ви се налага в даден момент да прибягвате до аварийно отпушване. Това е може би основното предимство, което редовното чистене на канала ви носи – без наслагвания, без неприятни миризми, без запушвания, протичане и наводнения.

Редовната професионална инспекция също така ще ви гарантира, че каналът и тръбите ви са в добро състояние. Ако в даден момент се забележи нещо нередно то веднага ще бъдете посъветвани да вземете мерки и дори ще ви се съдейства с решението на проблема. Без повече спукани тръби и неприятните последици от това.

Професионалното почистване на канала ще ви спести време и усилия да го правите сами. Освен това няма да ви се налага да ползвате тежки и агресивни химикали и препарати, чийто изпарения могат да бъдат отровни, а допирът с кожата може да нанесе непоправими щети. Оставяте неприятното почистване на професионалистите и се наслаждавате на почивка през това време.

Редовната поддръжка на канала и тръбопровода удължава значително живота на тръбите. Така няма да ви се налага да правите ремонти и подмяна на тръби, което ще ви спести много пари в дългосрочен план.

Как да предотвратим запушване на канала

Има някои неща, които можете да правите с цел да предотвратите запушване на канала и да избегнете неприятностите и търсенето на професионална помощ в неподходящ момент за аварийно отпушване.

Преди всичко се старайте в канала да не попадат частици, които могат да го запушат. В това число влизат остатъци от храна, коса, мазнини и по-големи частици.

Веднъж седмично почиствайте канала с гореща вода. Тя ще разтвори натрупванията, особено тези от мазнини, храна и сапун и ще попречи да се образуват запушвания.

Никога не изхвърляйте мазнина и олио в канала. Той е направен само и единствено за отичане на вода и подобни субстанции могат да го запушат с времето.

Не изхвърляйте тоалетна хартия, мокри кърпички и други подобни в тоалетната. Някои хартии се разтварят, но най-добре е да не рискувате изобщо. Препоръчваме да събирате отпадъците в тоалетната и кухнята в кошчета и избягвайте да изсипвате и хвърляте каквото и да било в канала.